Päivystyshelppi

Kihomatotartunta

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • epäilet kihomatotartuntaa

Kihomatotartuntaa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kihomatotartunnan vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Kihomatotartunnan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pieniä kihomatoepidemioita on ajoittain sekä kouluissa että päiväkodeissa.

Kihomato on noin sentin mittainen valkea mato, joka on ihmisen kiusana kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Infektio saadaan, kun madonmunia niellään. Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä. Kyseessä on puhtaasti ihmisten loismato, joten lemmikit eivät kuulu madon tuojiin tai siitä kärsiviin. Kihomato ei ole vaarallinen tai aiheuta muita tauteja. Vähäinen kihomatoinfektio ei aiheuta lainkaan oireita. Kun matoja on runsaasti, oireena on peräaukon kutina.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2