Sydänpysähdys
Kun ihmisen sydän on pysähtynyt, hän ei reagoi puhutteluun tai ravisteluun eikä hengitä normaalisti. On tärkeää tunnistaa tilanne nopeasti, hälyttää ammattiapua hätänumerosta 112 ja aloittaa elvytys nopeasti.
Toimi näin eri tilanteissa
Hätätapaus - soita 112, jos:
- henkilö ei reagoi puhutteluun tai ravisteluun
- henkilö ei hengitä normaalisti
Sydänpysähdyksestä selviytymisen kannalta on tärkeää tunnistaa nopeasti elvytystä vaativa hätätilanne ja soittaa hätänumeroon 112 ammattiavun saamiseksi.
Painelu-puhalluselvytyksellä voidaan pitää aivojen verenkiertoa keinotekoisesti yllä, vaikka sydän olisi menettänyt kykynsä pumpata verta. Sydänpysähdyksen ensiaputoimenpide aikuisilla on painelu-puhalluselvytyksen lisäksi nopea defibrillaatio eli sähköiskun antaminen sydäniskurilla. Laite tunnistaa ne sydämen rytmit, joihin sähköisku tehoaa, ja toimii ainoastaan silloin, kun siihen on tarvetta. Keskeytymätön paineluelvytys on erittäin tärkeää selviytymisen kannalta ennen ammattiavun saapumista tapahtumapaikalle.
Kun epäilet sydänpysähdystä:
- Herättele, puhuttele, ravistele!
- Jos henkilö ei herää, soita 112!
- Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja, käytä puhelimen kaiutintoimintoa.
- Aseta henkilö selälleen ja avaa henkilön hengitystiet nostamalla alaleuasta ja painamalla otsasta päätä taaksepäin.
- Tarkista hengittääkö henkilö normaalisti? Liikkuuko rintakehä ja tuntuuko ilmavirta? Käytä aikaa hengityksen tarkistamiseen enintään kymmenen sekuntia.
- Jos henkilö ei hengitä normaalisti tai hengitys puuttuu, aloita elvytys.
- Aseta kämmenen tyvi keskelle henkilön rintalastaa ja toinen käsi toisen päälle. Painele rintalastaa kohtisuoraan alaspäin mäntämäisesti 30 kertaa, painelutaajuudella 100–120 kertaa minuutissa.
- Jatka elvytystä puhaltamalla kaksi kertaa. Avaa henkilön hengitystiet, sulje henkilön sieraimet, peitä omalla suullasi henkilön suu ja puhalla rauhallisesti siten, että henkilön rintakehä nousee.
- Jatka elvytystä tauotta rytmillä 30 painelua 2 puhallusta kunnes sydäniskuri on tuotu paikalle ja noudata sen antamia ohjeita. Jatka kunnes ammattiapu saapuu paikalle ja antaa luvan lopettaa tai huomaat henkilön virkoavan.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Suomessa äkillisen sydänperäisen sydänpysähdyksen saa vuosittain 5 000–10 000 ihmistä. Sepelvaltimotauti ja siihen liittyvä sydäninfarkti on yleisin sydänpysähdyksen syy. Sydänpysähdyksen syyt vaihtelevat ikäryhmittäin. Muita tyypillisiä syitä ovat iäkkäillä sydämen rakenteelliset syyt ja nuorilla perinnölliset sairaudet, sydänlihastulehdus ja huumeiden käyttö. Sydänpysähdyksen voivat aiheuttaa myös erilaiset onnettomuus- tai tapaturmatilanteet.
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: