Päivystyshelppi

Vapina

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on vapinaa
Vapinaa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oire helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Vapinan vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireen jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Fysiologiseen vapinaan voi vaikuttaa omilla elämäntavoilla. Tupakkatuotteiden, kahvin ja kofeiinituotteiden sekä alkoholin käyttöä tulee välttää.

Lepo- ja liikevapinan syntyyn ei juuri itse pysty vaikuttamaan.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Katso tarvittaessa toimintaohje: Kouristuskohtaus

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • lepo- tai liikevapina on jatkuvaa ja haittaa normaalia elämää

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Erilaisia vapinatyyppejä on useita. Fysiologista vapinaa voi esiintyä asentovapinana ajoittain. Sitä aiheuttaa väsymys, hermostuneisuus, alkoholi, runsas kahvin tai kofeiinituotteiden nauttiminen, tupakointi ja jotkin lääkkeet.

Lepovapina ilmenee nimensä mukaisesti levossa. Useimmiten se ilmenee raajojen aika hitaana liikkeenä. Toisinaan alaleuassa ja huulissa voi olla vapinaa, mutta yleensä ei koko päässä. Lepovapinaa ilmenee usein Parkinsonin taudissa, johon liittyy lisäksi muita oireita.

Liikevapina ilmenee ainoastaan lihaksia käytettäessä. Tavallisimmin liikevapinaa ilmenee sormissa tai yläraajoissa, mutta myös päässä tai alaraajoissa. Tämä liittyy yleensä niiden liikuttamiseen tai tietyn asennon ylläpitoon ja erityistä tarkkuutta vaativa tehtävä pahentaa vapinaa entisestään. Usein syynä on itsesyntyinen eli essentiaalinen vapina.

Vapinaa esiintyy erityyppisinä myös joissakin myrkytystiloissa sekä keskushermoston sairauksissa sekä kilpirauhasen liikatoiminnassa.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2