Päivystyshelppi

Suun avaamisen vaikeus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • suun avaaminen on vaikeaa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • jos suun avaamisen vaikeuteen liittyy korkeaa kuumetta

Pois paikoiltaan mennyttä leukaniveltä voi yrittää laittaa paikoilleen kotona asettamalla peukalot alatakahampaiden purupinnalle ja painamalla alaleukaa varovasti alas ja taaksepäin. Jos leukanivelten paikoilleen asettaminen onnistuu, suun saa heti kiinni. Muussa tapauksessa tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • suun avaamisen vaikeuteen liittyy hengitysvaikeuksia
  • suussa/nielussa on vierasesine jota ei saada pois

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hampaasta lähtöisin tulehdus voi levitä pidemmälle leuan luustoon. Alkuun hammasta särkee, mutta kipu saattaa myös hellittää, kun paine purkautuu paiseeksi hampaan viereen, mutta tulehdus jatkuu silti ja jatkuessaan vaikeuttaa suun avaamista. Myös viisaudenhammas voi aiheuttaa ientulehduksen ja tulehduksen edetessä siihen liittyy suun avaamisen vaikeus.

Leukalukko tarkoittaa, että leukanivel menee sijoiltaan. Leukanivelessä on välilevy tai nivelpää kulunut. Suuta on pidetty pitkään auki ja leukanivelet menevät paikalleen itsestään tai asetetaan paikalleen itse (leukanivelet voidaan yrittää laittaa paikoilleen laittamalla peukalot alatakahampaiden purupinnalle ja painamalla alaleukaa varovasti alas ja taaksepäin). Jos leukanivelten paikoilleen asettaminen onnistuu, suun saa heti toimenpiteen jälkeen kiinni. Leukalukon jälkeen voi aiheutua suun avaamisen vaikeutta.

Kurkkupaise on bakteerin aiheuttama tulehdus, jonka oireena on voimakas toispuolinen kurkkukipu. Kipu vaikeuttaa nielemistä, mutta ei hengittämistä. Kuumetta esiintyy usein, mutta yleensä ei ole nuhaa eikä yskää.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2