Ranteen vamma
Ranteen vammat ovat hyvin yleisiä ranteeseen kohdistuvan, työstä ja harrastuksista johtuvan, kovan rasituksen vuoksi. Tyypillisiä ranteen vammoja ovat haavat, venähdykset ja sijoiltaanmenot, lihas- ja jännevammat, murtumat ja rasitusvammat.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet loukannut rannettasi
Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.
Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:
- Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min. raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
- Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside
- Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.
Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaanHätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Ranteen rasitusvammat syntyvät yleensä liikunnan aiheuttamina. Varsinkin mailapeleissä toistuva ja pitkäkestoinen liike, ja heittolajeissa repivä ja toistuva liike aiheuttavat rasitusta.
Ranteen murtumat ovat yleisiä, sillä ranne on usein vastaanottamassa iskua kaaduttaessa tai käsiä käytettäessä. Murtuman taustalla on yleensä melko voimakas vammamekanismi. Murtuman merkkejä ovat yleensä kova särky, virheasento, liikuttelukipu tai koputteluarkuus luussa.
Murtumista tavallisin on värttinäluun pään murtuma lähellä rannetta. Tyypillisesti ojennetun käden varaan kaatuessa syntyvä murtuma aiheuttaa kivun, turvotuksen ja usein virheasennon ranteen seutuun. Murtuman hoidon tavoitteena on ranteen normaalin käytön mahdollistaminen, kivuttomuus ja hyvä asento sekä liitännäisvammojen minimointi. Rannemurtumien komplikaationa saattaa esiintyä viikkoja vamman syntymisestä ilmaantuvaa monimuotoista paikallista kipuoireyhtymää, johon liittyy ranteen kovaa kipua, turvotusta, punoitusta ja hikoilua sekä ajan kuluessa ihon lämpö- ja värimuutoksia sekä ranteen ja sormien liikuttelun vaikeutta.
Lisää tietoa aiheesta:
Yläraajan vammat (Terveyskirjasto.fi)Avautuu uuteen ikkunaanEtkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: