Päivystyshelppi

Äkillinen kuulon menetys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet menettänyt kuulon äkillisesti
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Äkillinen kuulonmenetys edellyttää oireen selvittelyä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla. Vaikka useimmissa tapauksissa kuulonmenetyksen syy ei selviä, pyritään löytämään ne harvat tapaukset, joissa syynä on hoidettava sairaus. Raskasta fyysistä rasitusta, sukellusta, lentämistä ja melua on hyvä välttää alkuvaiheessa ja sairauslomaa tarvitaan yksilöllisesti. Suurimmalla osalla kuulonmenetys paranee itsestään, mutta osalle se jää pysyväksi. Ennuste on huonompi niillä, joiden kuulo huononee yli 50 desibeliä, sekä niillä joiden kuulohäiriöön liittyy huimaus.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kuulon häviämisestä voi varmistua kokeilemalla vaurioituneen korvan kykyä kuulla puhetta, kun toiseen korvaan tuotetaan ääntä. Tämän voi tehdä esimerkiksi painamalla ja hankaamalla terveen puolen korvan nipukkaa. Ulkoisten äänten kuulemisen sijasta vaurioituneessa korvassa voi olla tinnitusta eli korvan soimista. Lisäksi korvassa tuntuu usein lukkoisuutta tai paineen tuntua.

Äkillisen kuulonmenetyksen taustalla voi olla jokin sairaus. Sisäkorvaperäistä vikaa huomattavasti yleisempi syy kuulon äkilliseen huononemiseen ja korvan lukkoisuuteen on vahatulppa, joka esimerkiksi kastuessaan tukkii korvakäytävän kokonaan ja näin heikentää kuuloa.

Äkillisen kuulonmenetyksen riskitekijöitä ovat mm. henkinen rasitus ja alkoholin käyttö. Tavallisin ikä sairastuneilla on 43–53 vuotta.

Lue lisää aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2