Tihentynyt virtsaamisen tarve miehellä
Terve normaalisti nesteitä nauttiva henkilö muodostaa vuorokaudessa virtsaa noin 1–2 litraa. Jos virtsaamistarvetta on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsapakko herättää useita kertoja yössä, asia alkaa yleensä häiritä, ja puhutaan tiheävirtsaisuudesta.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- virtsaamisen tarve on tihentynyttä
- virtsassa on verta
Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.
Oman terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan on hyvä olla yhteydessä vuorokauden kuluessa, jos
- tiheävirtsaisuuteen liittyy kipu- tai kirvelyoireita
Tiheävirtsaisuudesta, joka vaivaa yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai pari kertaa yössä, on syytä käydä keskustelemassa terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Pelkkä haastattelu ja tutkimus vastaanotolla riittävät usein syyn selvittämiseksi, mutta lisäksi voidaan tarvita laboratoriokokeita, ja joissain tapauksissa rakon toiminnan tutkimista.
Jos tiheävirtsaisuuteen liittyy kipu- tai kirvelyoireita tai veren esiintymistä virtsassa, voi kyseessä olla hoitoa vaativa virtsatieinfektio.
Yliaktiivista rakkoa, johon ei liity muita sairauksia, voidaan rakon harjoittamisen ohella hoitaa rakon hermotukseen vaikuttavilla lääkkeillä. Jos muut sairaudet on poissuljettu, herkästi virtsaamisen tarvista ilmaisevaa rakkoa voi harjoittaa pidentämällä tietoisesti virtsaamisvälejä. Lisäksi tulee välttää virtsaneritystä lisääviä kahvia, teetä ja alkoholijuomia.
Mikäli oireet pitkittyvät, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Katso tarvittaessa toimintaohje: Virtsaamiskipu miehellä
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Tiheävirtsaisuuden syynä voi olla virtsan lisääntynyt tuotto munuaisista, virtsarakon pienuus tai rakon lisääntynyt herkkyys ilmaista pienikin virtsamäärä virtsaamisen tarpeena.
Luonnollisin syy lisääntyneeseen virtsan tuottoon on normaalia tarvetta runsaampi nesteiden nauttiminen. Juomien sisältämät aineet voivat myös lisätä munuaisten poistamaa nestemäärää. Näin vaikuttavat esimerkiksi alkoholi ja kofeiini. Myös monet lääkeaineet voivat lisätä virtsan eritystä.
Tavallisimpia syitä äkisti alkaneeseen tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen on äkillinen rakkotulehdus. Tällöin virtsamäärät ovat normaaleja, mutta tulehtunut rakko ilmoittaa virtsaamistarpeesta normaalia herkemmin. Muita tulehduksellisia syitä voivat olla sukupuolitaudit klamydia ja tippuri. Ikääntyneillä miehillä yleinen tiheävirtsaisuuden aiheuttaja on eturauhasen liikakasvu.
Virtsaamisen tarvetta voi esiintyä myös psyykkisen jännityksen vuoksi tai muuten rakon lisääntyneenä herkkyytenä, jolloin puhutaan yliaktiivisesta rakosta. Tällöin virtsamäärä ei ole lisääntynyt, mutta virtsaamistarve ilmaantuu tavallista useammin. Vaivalle ei usein löydy mekaanista syytä, mutta miehellä sen voi aiheuttaa myös eturauhasen koon suureneminen.
Suurentunut eturauhanen voi aiheuttaa oireita, jotka johtuvat virtsan kerääntymisestä rakkoon ja rakon tyhjentymisen ongelmista. Virtsan kerääntymisongelmat ilmenevät tihentyneenä virtsaamistarpeena ja tästä aiheutuneina yöherätyksinä, virtsaamispakkona ja pahimmillaan pidätyskyvyn häiriöinä. Tyhjennysoireena tyypillisin on virtsantulon viipyminen ja suihkun heikentyminen sekä tunne epätäydellisestä rakon tyhjenemisestä tai tiputtelu virtsaamisen jälkeen. Oireita voivat tilapäisesti tai pidempiaikaisesti pahentaa stressi, kylmettyminen sekä alkoholin ja eräiden hermostoon ja mielialaan vaikuttavien lääkeaineiden käyttö.
Lue lisää aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: