Päivystyshelppi

Näköhäiriöt

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Osa näköhäiriöistä on vaarattomia, eivätkä ne vaadi kiireellistä hoitoa. Joissain tapauksissa taas kiireinen yhteydenotto on paikallaan, koska se vähentää merkittävästi vakavan näön aleneman riskiä. Mikäli näköhäiriöön liittyy neurologisia oireita, niin silloin kiireellinen soitto hätänumeroon on aiheellinen.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Tätä oiretta voi hoitaa kotona, mikäli henkilöllä on todettu aurallinen migreeni ja näköhäiriö on henkilölle tyypillinen migreenioire.  

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • henkilöllä on äkillisesti alkanut näköhäiriö

Yhteydenotto muissa tapauksissa:

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos äkillisesti alkaneeseen näköhäiriöön liittyy suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, huimaus/tasapainohäiriö tai kävelyvaikeus.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3