Päivystyshelppi

Paleltuma

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Talvisissa olosuhteissa paleltumat ovat melko yleisiä, erityisesti lämpötilan ollessa alle –20 C astetta. Paikallinen paleltuma syntyy tavallisesti kylmälle altistuneeseen kehonosaan lämpötilan laskiessa niin alas, että kudoksissa oleva vesi alkaa jäätyä. Paikallisen lievän paleltuman oireita ovat pistely ja värin muutokset iholla. Vakavan paleltuman seurauksena iho voi olla tunnoton ja siihen ilmaantuu rakkuloita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Lievästi paleltunutta ihoa voi lämmittää itse kädellä painamalla tai pitämällä paleltunutta aluetta haaleassa vedessä. Huolehdi, ettei vesi ole liian kuumaa. Kuuma vesi voi aiheuttaa palovamman iholle, jonka tunto on paleltuman vuoksi alentunut. Tarkemmat ohjeet paleltuman itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • paleltuneen ihon tunto, lämpö ja väri eivät palaudu normaaleiksi tunnin kuluessa kylmälle altistumisesta

  • paleltuneelle iholle muodostuu rakkuloita

  • kylmälle altistunut ja paleltunut alue on laaja (esimerkiksi koko raaja)

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • henkilö on kylmettynyt (ei herää puhutteluun tai ravisteluun, lämpö on alle 34 °C astetta tai henkilö vapisee voimakkaasti), eikä pysty enää itse liikkumaan.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3