Päivystyshelppi

Paineen tunne poskipäissä

Virustulehduksen aiheuttama limakalvoturvotus aiheuttaa tyypillisesti nuhakuumeen eli flunssan yhteydessä paineen tunnetta poskipäihin. Nuhakuumeen pitkittyessä poski ja -otsaonteloihin voi kehittyä bakteeriperäinen tulehdus. Myös allergiasta johtuva nenän limakalvojen turvotus voi tuntua paineen tunteena poskipäissä.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Nuhakuumeen aiheuttama limakalvoturvotus ja paineen tunne poskipäissä helpottaa tavallisesti nuhakuumeen parantuessa. Oireita voi lievittää itsehoidolla. Nuhakuumeen tai allergian aiheuttamaa limakalvojen turvotusta voi hoitaa apteekista saatavilla nenäsuihkeilla tai antihistamiini tableteilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet nuhakuumeen ja allergiaoireiden itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • sairastetun nuhakuumeen oireet palaavat oltuaan hetken poissa, kipu poskipäillä pahenee ja kuumetta on yli 38 astetta

  • kipu poskipäissä, otsalla tai silmäluomissa on voimakasta tai kasvojen iholla on turvotusta tai punoitusta

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Paineen tunne poskipäissä ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3