Nilkan vamma
Nilkan nyrjähdys on yleisin urheiluvamma, mutta nilkka voi nyrjähtää myös tapaturmaisen kaatumisen seurauksena. Tapaturma voi aiheuttaa nilkan murtumisenkin. Tavallisin oire on kipu ja turvotus vamma-alueella sekä ihon pinnalle voi muodostua mustelmaa.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet loukannut nilkkaasi
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.
Nilkan nyrjähdys/nilkkanivelen venähdys paranee yleensä itsestään 1-2 viikon kuluessa. Jos nilkan liikkumiseen liittyy toiminnan häiriö eikä jalan varaan voi laskea painoa, pitää hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Tavallisin nilkan nyrjähdys/venähdysvamman hoito on tukiside.
Hyväasentoiset nilkkamurtumat hoidetaan yleensä kipsauksella.
Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:
- Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
- Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside.
- Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.
Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- et pysty nousemaan ylös tai liikkumaan omin avuin
- nilkka on vääntynyt virheasentoon
- nilkassa on murtuma, jossa luu näkyy ihon läpi (avomurtuma)
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Tavallisin nilkan nyrjähdys on vamma, jossa nilkka vääntyy sisäänpäin. Vamman voimasta riippuen vaurio voi olla lievä tai laajempi ulkokehräsluun nivelsiteiden venyminen. Kehräsluu tai nilkka voi myös murtua tai nivelsiteet voivat repeytyä. Vamman seurauksena ulkokehräsluun alapuoli on kipeä. Jos nivelsiteessä on vaurio, tulee alueelle myös turvotusta ja veripahka. Jos painon laskeminen jalalle on kivun vuoksi mahdotonta ja luiden koputtelu sormenpäällä aristaa, voi luun murtuma olla mahdollinen.
Myös putoaminen jäykästi suoraan jaloilleen voi aiheuttaa nilkan murtumisen. Nilkan selvä virheasento on lähes poikkeuksetta merkki murtumasta.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: