Päivystyshelppi

Nilkan kipu

Nilkan kipu johtuu tavallisimmin vammasta tai rasituksesta. Yleisin nilkan kipua aiheuttava vamma on nilkan nyrjähdys, jossa nilkka vääntyy sisäkiertoon. Vamman voimakkuudesta riippuen nivelsiteet voivat venyä tai vaurioitua. Vääntyminen voi aiheuttaa myös luunmurtuman. Tapaturman seurauksena nilkan alueelle voi syntyä haava.

Nilkan kipua ilman vammaa voi aiheuttaa rasitus tai ylipainosta johtuva nivelten kuormitus. Rasituksen lisäksi kipua voi aiheuttaa nivelten kuluminen hermojen pinnetilat, verenkierron häiriöt sekä tulehdukset.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Vähäisestä vammasta tai rasituksesta johtuvaa nilkan kipua voi hoitaa itse lepäämällä, välttämällä rasitusta, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Pinnallista nilkan haavaa voi hoitaa itse kotona puhdistamalla ja peittämällä haavan puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet alaraajakivun ja haavan itsehoitoon löydät kohdasta Ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • nilkan kipu on voimakasta tai alue on voimakkaasti turvoksissa

  • nilkan liike tai asento ei ole normaali

  • nilkan alueella on haava, joka ei ole pinnallinen

  • kivun vuoksi jalalle ei voi varata painoa

  • nilkassa on tulehduksen merkkejä (iho punoittaa ja kuumottaa)

  • nilkka on kipeytynyt äkillisesti ilman selkeää syytä.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • nilkassa on selkeä virheasento tai avomurtuma (haavassa näkyy luuta)

  • nilkan kipu on seurausta korkealta putoamisesta.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3