Päivystyshelppi

Nielun tai kaulan turvotus

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • nielun tai kaulan turvotus on voimakasta ja nopeasti etenevää

Kaulan tai nielun alueen voimakas turvotus voi pahentuessaan tukkia hengitystiet ja johtaa nopeasti tukehtumiseen. Äkillinen, nopeasti kehittyvä turvotus edellyttää pikaista hoidon aloitusta terveydenhuollossa.

Jos nielun turvotuksesta kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Hakeudu hoitoon, jos:

  • nielun turvotus liittyy nielutulehdukseen (kurkkukipu)

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Tavalliseen nielutulehdukseen liittyvä kurkkukipu ja nielun turvotus eivät yleensä edellytä kiireellistä hoitoa. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohjeet: 

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Nielutulehdus voi olla virusten tai bakteerin aiheuttama ja hoidetaan sen mukaan, kumpi aiheuttaja on kyseessä.

Kurkkupaise on bakteerin aiheuttama tulehdus nielussa. Paise kehittyy nielurisatulehduksen eli angiinan jälkitautina tai sylkirauhasten tukkeuduttua, eikä nielurisatulehduksen hoitoon käytetty antibioottikuuri sitä estä. Kurkun paiseessa esiintyy voimakasta toispuolista kipua, joka vaikeuttaa nielemistä ja heijastuu korvaan. Paiseeseen liittyy kuumetta ja nielun turvotuksen vuoksi puhe kuulostaa puuromaiselta. Nielupaiseeseen ei liity hengitysvaikeutta, mutta suun avaaminen voi olla vaikeaa.

Lisää tietoa aiheesta:

Nielun turpoaminen voi johtua myös allergisesta reaktiosta ruoka-aineille, eläimille ja siitepölylle. Vakava allerginen reaktio alkaa kämmenistä, hiuspohjasta ja huulista, mutta leviää nopeasti koko keholle. Ihoon nousee nokkospaukamia, nielu turpoaa ja ääni käheytyy sekä hengitys voi vinkua. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä.

Allerginen turvotus eli angioödeema on pienen ihoalueen tai limakalvon, kuten nielun, turpoamista, jota esiintyy nokkosihottuman ja kutinan yhteydessä tai allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen, pistävän hyönteisen sekä lääkkeen aiheuttamana. Turvotus kehittyy nopeasti minuuteissa, kestää 1-3 vuorokautta ja häviää jälkiä jättämättä. Pieni osa allergista turvotusta on perinnöllistä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2