Päivystyshelppi

Nenäverenvuoto

Nenäverenvuoto on peräisin nenän limakalvon verisuonista. Vuotokohta voi olla joko verestys limakalvolla tai yksittäinen verisuoni, joka on revennyt. Nenäverenvuoto voi alkaa itsestään ilman selvää syytä, tai sen voi aiheuttaa flunssa, voimakas niistäminen, aivastus, saunominen, nenän kaivaminen tai nenän alueelle osunut isku. Käytössä olevat verenhyytymistä estävät lääkeaineet voivat altistaa nenäverenvuodoille. Usein lievät nenäverenvuodot hoituvat kotikonstein, mutta joskus verenvuoto voi olla hankalaa saada tyrehtymään.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Nenäverenvuotoa voi alkuun hoitaa itse. Usein vuoto tyrehtyy, kun henkilö rauhoittuu, asettuu etukumaraan asentoon ja sieraimia painetaan kevyesti yhteen. Itsehoitoa voi tehostaa pitämällä kylmää otsalla tai niskassa. Tarkemmat ohjeet nenäverenvuodon itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • nenäverenvuoto ei lakkaa itsehoidolla

  • nenäverenvuoto toistuu useita kertoja saman päivän aikana

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • nenäverenvuodon lisäksi oireena on muutoksia tajunnantasossa

  • nenäverenvuoto on alkanut pahoinpitelyn seurauksena

  • vuoto on erittäin runsasta ja yleisvointi heikkenee.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Ensiapu ja itsehoito-ohjeet

Tutustu tarvittaessa näihin Päivystyshelpin ohjeisiin

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3