Päivystyshelppi

Nenän tukkoisuus

Nenän tukkoisuutta aiheuttaa tavallisimmin allerginen nuha tai varrelliset nenän liikakasvamat eli polyypit. Harvinaisempia tukkoisuuden syitä voivat olla nenän rakenneviat kuten nenän väliseinän vinous. Pakkasella ja kuivassa ilmassa oleskellessa nenän limakalvojen kuivuminen voi aiheuttaa tukkoisuutta. Tupakointi aiheuttaa nenän limakalvojen ärsytystä ja turvotusta, mikä voi tuntua tukkoisuutena. Nenä voi aamuisin tuntua hetkellisesti tukkoiselta myös normaalista limakalvoturvotuksesta johtuen.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Lyhytaikaista allergiasta johtuvaa nenän tukkoisuutta voi hoitaa itse apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla ja nenäsumutteilla. Nenän limakalvojen kuivuutta voi helpottaa nenän kostutusvalmisteilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tupakoinnin lopettaminen auttaa vähentämään tupakoinnista johtuvaa nenän limakalvojen ärsytystä ja turvotusta. Tarkemmat ohjeet allergiaoireiden itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi sen ollessa auki, jos nenän tukkoisuus pitkittyy.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Nenän tukkoisuus ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3