Päivystyshelppi

Lonkan tai reiden vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut lonkan tai reiden

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Lonkkamurtumat (lonkkanivelen ja reisiluun kaulan murtumat) hoidetaan lähes poikkeuksetta leikkauksella. Leikkaustapoja on useita ja ne valitaan yksilöllisesti. Erityisesti ikäihmisille laitetaan usein proteesi. Reisiluun varren murtuma hoidetaan myös leikkauksella. Selvä lonkan tai reiden virheasento edellyttää välitöntä hoitoon hakeutumista.

Lihasrevähtymänensiapu on kohoasento, kylmäpussi ja vamma-aluetta lievästi puristava sidos. Lihasrevähdyksen aiheuttama kova kipu ja selvästi tuntuva kuoppa tai heikentynyt lihasvoima ovat syitä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Laaja lihasrevähdys/repeämä saattaa vaatia leikkaushoidon. Sitkeä kipu revähdyksenomaisen tilanteen jälkeen ilman muita oireita (esim. kuoppa tai lihaksen voimattomuus) on seurasta lihaksen sisäisestä veripahkasta, joka vaatii mahdollisesti tyhjennyksen.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • jalka on virheasennossa
  • kipu on niin voimakasta, ettet pysty nousemaan omin avuin ylös tai seisomaan normaalisti

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Liikunnan yhteydessä lonkkanivel voi joutua ylivenyttyneeksi ja aiheuttaa äkillistä kovaa kipua, vaikka vaurio ei olisikaan suuri. Kaatumistapaturmissa lonkka iskeytyy maahan, jolloin syntyy vammoja ihonalaiseen kudokseen ja lihaksiin, jolloin aiheutuu huomattavaakin kipua.

Kaatuminen voi aiheuttaa myös lonkkamurtuman, jolloin kivun lisäksi ei lonkkaniveltä pysty liikuttamaan eikä jalalla pysty astumaan. Lonkkamurtumassa voi myös reisiluun kaula murtua. Murtuma ei näy ulospäin, mutta reiden liikuttelu on kivuliasta ja jalka on usein kiertynyt ulospäin.

Reisiluun varren murtuma syntyy yleensä suurienergisessä väännössä tai iskun seurauksena. Reidessä voi olla selvä virheasento sekä huomattava kipu ja turvotus. Reisiluun murtumaan voi liittyä myös verenvuotoa kudoksiin tai hermojen vaurioita.

Lihasrevähdys, jossa vammalla tarkoitetaan lihassäikeiden katkeamista. Tavallisin lihasrepeämä syntyy kovan ponnistuksen yhteydessä tai lihakseen osuneen iskun seurauksena. Tyypillisesti näitä syntyy urheilussa, työtilanteissa tai tapaturmissa. Lihasrepeämään syntyy verenvuotoa lihaskudokseen eli ”kova veripahka” ja myöhemmin ihonalainen mustelma. Vamman kohdalla on kipua ja revähdyskohdassa voi tuntua kuoppa, jos lihas on kokonaan katkennut. Jos lihaskudosta on revennyt huomattava määrä tai koko lihas, niin lihaksen voima on vähentynyt.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2