Päivystyshelppi

Lonkkakipu

Lonkan kipu johtuu tavallisimmin vammasta tai rasituksesta. Yleisin lonkkakipua aiheuttavan vamman syy on kaatuminen. Lonkkakipua voivat aiheuttaa myös nivelen kuluminen, rasitus tai tulehdus lonkkanivelessä tai sen ympärillä olevissa kudoksissa. Selästä tai vatsan alueen sairauksista johtuva kipu voi säteillä myös lonkan alueelle. Tapaturman seurauksena lonkan alueelle voi syntyä haava.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Rasituksesta johtuvaa lonkkakipua voi hoitaa itse lepäämällä, välttämällä lonkan rasitusta, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.

Pinnallista lonkan alueen haavaa voi hoitaa itse kotona puhdistamalla ja peittämällä haavan puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet haavan ja alaraajakivun itsehoitoon löydät kohdasta Ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • lonkkakipu alkaa äkillisesti ja on voimakasta

  • lonkka on kipeytynyt tapaturman seurauksena

  • lonkkakivun lisäksi oireina on kuumetta tai turvotusta

  • kivun vuoksi jalalle ei voi varata painoa.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • olet loukannut itsesi etkä pääse ylös omin avuin

  • jalan liike tai asento ei ole normaali, etkä pääse ylös omin avuin

  • lonkan alueella on haava, josta näkyy luu.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3