Päivystyshelppi

Lihasrevähdys ja -kramppi

Lihasrevähdys voi syntyä äkillisen ponnistuksen tai iskun seurauksena. Lihasrevähdyksellä eli lihaksen repeämällä tarkoitetaan vammaa, jossa lihaksen säikeet katkeavat. Lievässä vammassa lihaksessa vaurioituu vain pieni määrä lihassoluja, mutta pahimmillaan lihas voi revetä ja katketa kokonaan. Lihasrevähdyksen ja lihakseen rasituksessa syntyvän lihaskrampin oireet muistuttavat toisiaan, mutta lihaskrampissa kipu helpottaa, kun lihas rentoutuu.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Ohimenevää lihaskramppia tai lievää lihasrevähdystä voi hoitaa itse kotona lepäämällä. Tarkemmat ohjeet lihasrevähdyksen ja -krampin itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • äkillisen ponnistuksen seurauksena lihas kipeytyy ja/tai turpoaa voimakkaasti

  • kivun lisäksi lihaksessa on havaittavissa selkeä kuoppa

  • kivun lisäksi lihaksen voima on heikentynyt.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Lihasrevähdys tai -kramppi ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3