Päivystyshelppi

Leukakipu

Leukakipu johtuu tavallisimmin leukanivelen ongelmista ja purentalihasvaivoista. Kivun lisäksi suun avaaminen voi olla rajoittunutta ja alaleuassa voi olla liikehäiriöitä. Kivun voi laukaista esimerkiksi pureskelu, kylmyys tai veto. Tyypillisesti leuan alueen kipu tuntuu vain toisella puolella ja luonteeltaan tylppää, jomottavaa tai häiritsevää.

Leukanivelen sijoiltaan meno tai leukaan osunut isku voivat aiheuttaa voimakasta leukakipua. Tapaturman seurauksena leukaan voi syntyä haava.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Ilman vammaa alkanutta lievää leuan alueen kipua voi alkuvaiheessa hoitaa itse kotona apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Pinnallista leuan alueen haavaa voi hoitaa itse kotona puhdistamalla ja peittämällä haavan puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet haavan itsehoitoon löydät kohdasta Ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • leuan alueen kipu on voimakasta eikä suun avaaminen tai sulkeminen onnistu normaalisti

  • leukakipu on voimakasta ja alkanut vamman seurauksena

  • leuassa on haava, joka ei ole pinnallinen.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • olet loukannut leukaasi ja sinulla on hengenahdistusta tai vaikeuksia hengittää normaalisti

  • olet loukannut leukaasi ja sinulla on voimakasta verenvuotoa suusta tai nenästä

  • sinut on pahoinpidelty.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3