Päivystyshelppi

Kämmenen tai sormen kipu

Kämmenen tai sormen kipu johtuu tavallisimmin vammasta tai rasituksesta. Tyypillisiä kämmenen tai sormen vammoja ovat haavat ja venähdykset. Sormen haavat aiheutuvat useimmiten terävien välineiden varomattomasta käsittelystä. Sormen venähdyksiä syntyy esimerkiksi pallopeleissä, kun sormi vääntyy yli ääriasennon.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Vähäisestä vammasta tai rasituksesta johtuvaa kämmenen tai sormen kipua voi hoitaa itse välttämällä rasitusta, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Pinnallista kämmenen tai sormen haavaa voi hoitaa itse kotona puhdistamalla ja peittämällä haavan puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet haavan itsehoitoon löydät kohdasta Ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • kämmenen tai sormen kipu on voimakasta tai alue on voimakkaasti turvoksissa

  • kämmenen tai sormen nivelien liike tai asento ei ole normaali

  • kämmenen tai sormen alueella on haava, joka ei ole pinnallinen

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • kämmen tai sormi on jäänyt puristukseen, eikä sitä saa irrotettua omin avuin

  • sormi on osittain tai kokonaan irronnut vamman seurauksena

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3