Päivystyshelppi

Korvalehden haava tai ruhje

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on korvalehden haava tai ruhje

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Korvalehden haava tai ruhje on hyvä arvioida ammattilaisen toimesta. Likaiset haavat ja eläinten/ihmisen puremat voivat tulehtua tai vaatia muita hoitotoimenpiteitä. Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu muutoksia huonompaan, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Pinnallisen haavan kotihoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Repeämät on pyrittävä mahdollisimman pikaisesti puhdistamaan hyvin tulehdusten ehkäisemiseksi. Melko pienetkin haavat korvan alueella on syytä näyttää terveydenhuollon ammattilaiselle.

Tylppä ja hiertävä väkivalta voi aiheuttaa korvalehteen veripahkan, vaikka iho säilyykin ehyenä. Veripahka on syytä hoitaa tyhjentämällä, koska hoitamattomana sen seurauksena voi olla ruston vaurioituminen ja korvalehden muovautuminen epämuotoiseksi.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2