Korvan vamma
Korvan vamma voi kohdistua joko korvalehteen, korvakäytävään tai tärykalvoon. Korvalehteen osuu helposti iskuja ja se on altis sekä kuumalle että kylmälle. Korvalehteen syntyy samanlaisia vammoja kuin muuallekin: viiltoja, repeämiä, hiertymiä tai palo- ja paleltumavammoja.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet loukannut korvaasi
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.
Korvaan kohdistuneen vamman laajuus on hyvä arvioida ammattilaisen toimesta. Ohuen ihon peittämänä rustokudosmuodostumana korvalehti on herkkä vammojen jälkiseurauksille ja vaatii siksi tavallista tarkempaa huolenpitoa. Korvan palovammat hoidetaan kuten palovammat yleensäkin, mutta hoito edellyttää tavallista herkemmin antibioottikuuria ruston tulehtumisen estämiseksi.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.
Katso tarvittaessa toimintaohje: Korvanlehden haava tai ruhje
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Korvakäytävän iho on sisäosiltaan ohut ja herkkätuntoinen. Korvakäytävään ei tule työntää mitään esinettä aivan korvakäytävän suuta pidemmälle, koska muutoin aiheutetaan herkästi korvakäytävän tai tärykalvon vaurioituminen. Korvakäytävän ihon vaurioitumisesta on yleensä merkkinä lyhytkestoinen ja vähäinen verenvuoto.
Ohut tärykalvo voi vaurioitua korvaan työnnetystä tai työntyneestä esineestä tai äkillisestä paineen muutoksesta. Tärykalvon puhkeamisesta voi seurata vähäistä verenvuotoa ja korvan kipua, mutta vielä selkeämpi merkki puhjenneesta tärykalvosta on, jos ilma virtaa korvasta ulos, kun nenänieluun aiheutetaan painetta pitämällä hengitettäessä nenästä kiinni.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: