Päivystyshelppi

Korvan vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut korvaasi

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Korvaan kohdistuneen vamman laajuus on hyvä arvioida ammattilaisen toimesta. Ohuen ihon peittämänä rustokudosmuodostumana korvalehti on herkkä vammojen jälkiseurauksille ja vaatii siksi tavallista tarkempaa huolenpitoa. Korvan palovammat hoidetaan kuten palovammat yleensäkin, mutta hoito edellyttää tavallista herkemmin antibioottikuuria ruston tulehtumisen estämiseksi.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Korvanlehden haava tai ruhje

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Korvakäytävän iho on sisäosiltaan ohut ja herkkätuntoinen. Korvakäytävään ei tule työntää mitään esinettä aivan korvakäytävän suuta pidemmälle, koska muutoin aiheutetaan herkästi korvakäytävän tai tärykalvon vaurioituminen. Korvakäytävän ihon vaurioitumisesta on yleensä merkkinä lyhytkestoinen ja vähäinen verenvuoto.

Ohut tärykalvo voi vaurioitua korvaan työnnetystä tai työntyneestä esineestä tai äkillisestä paineen muutoksesta. Tärykalvon puhkeamisesta voi seurata vähäistä verenvuotoa ja korvan kipua, mutta vielä selkeämpi merkki puhjenneesta tärykalvosta on, jos ilma virtaa korvasta ulos, kun nenänieluun aiheutetaan painetta pitämällä hengitettäessä nenästä kiinni.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2