Päivystyshelppi

Verenpaine koholla

Verenpaine on koholla silloin, kun mittausarvo on 140/90 tai näitä lukuja korkeampi. Koholla oleva verenpaine voi oireilla päänsärkynä ja huimauksena, mutta se voi olla myös täysin oireeton. Pitkään hoitamattomana jatkuva korkea verenpaine voi altistaa erilaisille sairauksille.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Lievästi koholla olevaa verenpainetta voi alkuun hoitaa itse ruokavalion ja liikunnan avulla. Itsehoitoon kuuluu esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen ja mahdollisen ylipainon pudottaminen. Itsehoidon aikana on tärkeää seurata verenpainearvoja säännöllisin mittauksin.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • äkillisesti kohonneen verenpaineen lisäksi oireena on huimausta tai päänsärkyä.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • koholla olevan verenpaineen lisäksi oireena on äkillistä rintakipua, rytmihäiriöitä, kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta tai vaikeuksia hengittää normaalisti.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3