Päivystyshelppi

Kantapään vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut kantapäätäsi

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Kantaluun murtuman selvittely voi edellyttää tietokonekuvausta, jonka perusteella arvioidaan mahdollinen leikkauksen tarve. Murtuman paraneminen edellyttää, että jalalla ei saa astua tai saa astua vain osittain 6-12 viikon ajan.

Kantaluun rasitusmurtuman hoito on kivuliaan jalan kuormituksen vähentäminen. Varhaisessa vaiheessa murtuma paranee välttämällä rasitusta 2-4 viikossa.

Jännekalvonvamman hoito on rasituksen lopettaminen ja omatoiminen venytyshoito. Kantapään alla voidaan käyttää myös pehmennystyynyä. Venytyshoidon asemasta voidaan käyttää öisin pidettävää lastaa, joka venyttää jalkapohjan jänteitä. Vamma on pitkäaikainen hoitaa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kantaluu kantapäässä murtuu esim. putoamisen seurauksena. Kantaluun murtumaepäily edellyttää terveydenhuollon ammattilaisen arviota.

Kantaluuhun voi myös tulla ns. rasitusmurtuma liikuntaharrastuksesta, erityisesti juoksu ja aerobic ovat lajeja jotka altistavat kantaluun rasitusmurtumille. Rasitusmurtuma tulee tyypillisesti silloin, kun liikkumisen määrää tai voimaa lisätään poikkeuksellisen runsaasti. Rasitusmurtuma aiheuttaa kipua alkuun vain rasituksen yhteydessä. Rasitusmurtuman pääasiallisin hoito on kuormituksen poistaminen jalalta.

Kantapäähän kohdistunut tärähdys voi aiheuttaa myös kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputilan.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2