Päivystyshelppi

Kantapään kipu

Kantapään kipu voi olla seurausta vammasta tai pitkäkestoisesta rasituksesta, kuten esimerkiksi pitkästä juoksulenkistä. Aina kantapään kivulle ei löydy selittävää tekijää, vaan oire on seurausta pidempi aikaisesta vaivasta, kuten ylipainosta, jalkaterän asentovirheestä tai huonoista jalkineista.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Rasituksesta tai lievästä vammasta johtuvaa kantapään kipua voi hoitaa itse lepäämällä, jalan kohoasennolla, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.

Pinnallista kantapään haavaa tai ruhjetta voi hoitaa itse puhdistamalla ja peittämällä haavan puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • kipu on alkanut jalkaan kohdistuneen iskun tai törmäyksen seurauksena eikä jalalle voi varata painoa.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Kantapään kipu ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3