Päivystyshelppi

Jalkaterän tai varpaiden vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on jalkaterän tai varpaiden vamma

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Vammautuneen jalkaterän tai varpaiden ensiapu on kylmäpussi, kohoasento ja kompressio eli tukisidos. Varvasmurtuma ei yleensä vaadi muuta hoitoa kuin kipulääkityksen ja liikkuvuuden vähentämisen. Murtunut varvas teipataan naapurivarpaaseen kiinni 1-4 viikoksi. Ukkovarpaan tai muidenkin varpaiden niveleen ulottuvat murtumat voivat kuitenkin vaatia leikkaushoitoa. Jalkaterän murtumien hoito riippuu niiden sijainnista ja mahdollisesta virheasennosta. Yksittäisen jalkaterän luun murtuma paranee sidoksella ja keventämällä jalan varausta 2-3 viikon ajan. Useamman luun murtuminen hoidetaan kipsauksella. Rasitusmurtumien hoito on rasituksen välttäminen eli liikkumisen rajoittaminen.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Jalkapöydän ja varpaiden pintahaavat hoidetaan kuten haavat yleisestikin. Tosin raajassa melko pinnallinen haava voi vaurioittaa jänteitä, verisuonia tai hermoja.

Jalkapöydän luiden murtumiseen liittyy yleensä voimakas jalkaterän vääntyminen. Myös suora isku (esim. raskaan taakan putoaminen jalkapöydän päälle) voi aiheuttaa murtuman. Jalkaterän murtumien selkein oire on kova kipu erityisesti jalalla astuessa sekä vammakohdan turvotus. Myös jalkaterän virheasento on mahdollista.

Jalkaterälle on mahdollista myös rasitusmurtuma, joka aiheutuu huonosta lihaskunnosta ja poikkeavan liikuntarasituksen määrän tai voimakkuuden lisäämisestä. Rasitusmurtuman pääasiallisin oire on kipu, joka hoidetaan rasituksen lopettamisella ja kivuliaan raajan kuormituksen vähentämisellä.

Varpaiden murtuma syntyy yleensä potkaistaessa johonkin esteeseen tai varpaan vääntyessä tai raskaan esineen pudotessa varpaiden päälle. Varvas turpoaa ja yleensä siihen kehittyy verenpurkauma eli mustelma.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2