Päivystyshelppi

Jalkaterän ja varpaiden kipu

Jalkaterä kannattelee koko kehon painoa ja sen toimintaa säätelevät lukuisat luut, lihakset, jänteet ja hermot. Yleensä syy jalkaterän kipuihin löytyy jalkaterän asennosta ja toiminnasta. Jalkaterän ja varpaiden kipua voivat aiheuttaa rasituksen ja vammojen lisäksi hermopinteet, rakenteelliset ongelmat sekä erilaiset sairaudet. Tyypillisiä jalkaterän vammoja ovat rasitusvammojen ja murtumien lisäksi haavat, venähdykset ja sijoiltaanmenot sekä lihas- ja jännevammat. Tapaturman seurauksena alueelle voi syntyä haava.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Rasituksesta tai lievästä vammasta johtuvaa jalkaterän kipua voi hoitaa itse lepäämällä, jalan kohoasennolla, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.

Venähtäneen varpaan voi sitoa kiinni viereiseen varpaaseen kivun lievitykseksi. Jalkaterän pinnallista haavaa, ruhjetta tai irronnutta varpaan kynttä voi hoitaa itse puhdistamalla vamma-alueen ja peittämällä sen puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet alaraajakivun ja haavan itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • jalkaterän tai varpaiden kipu on voimakasta, alue on voimakkaasti turvoksissa

  • jalkaterän liike tai asento ei ole normaali

  • jalkaterän tai varpaiden alueella on haava, joka ei ole pinnallinen

  • kivun vuoksi jalalle ei voi varata painoa

  • kipu on alkanut äkillisesti ilman vammaa ja jalka tunnoton ja kylmä

  • jalkaterässä tai varpaissa on tulehduksen merkkejä (iho punoittaa ja kuumottaa)

  • jalkaterän ja varpaiden kivun lisäksi oireena on kuumetta

  • sinulla on jalkaterän tai varpaiden kipua ja sairastat diabetesta

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • jalkaterässä on avomurtuma (haavassa näkyy luuta)

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3