Päivystyshelppi

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma on yleinen ihosairaus, jossa iholle nousee kohoavia nokkosen polttamaa muistuttavia paukamia, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariin kymmeneen senttimetriin. Ihottuma-alue kutisee ja vaihtaa paikkaa. Paukamat ilmaantuvat iholle muutamassa minuutissa ja poistuvat muutaman tunnin aikana, yleensä viimeistään 24 tunnin sisällä. Kutina vaihe on voimakkainta silloin, kun paukamat ilmestyvät.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Nokkosihottuman oireita voi hoitaa itse apteekista saatavilla antihistamiinitableteilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • nokkosihottumaa on laajalla alueella ja ihottuman lisäksi oireina on nielun, kaulan tai suun alueen turvotusta

  • ihottumaoireet ovat voimakkaat eivätkä helpotu itsehoidolla.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • nokkosihottuman lisäksi oireena on äkillistä hengenahdistusta tai vaikeus hengittää normaalisti.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3