Päivystyshelppi

Hampaan irtoaminen tapaturman seurauksena

Tapaturman seurauksena hammas voi siirtyä pois paikoiltaan tai irrota kokonaan. Mikäli irronnut hammas on pysyvä hammas, se tulee asettaa takaisin kuoppaansa/paikoilleen mahdollisimman nopeasti (30 minuutin sisällä tapaturmasta). Mitä nopeammin hammas on asetettu takaisin paikoilleen, sitä parempi hampaan ennuste on. Hampaan voi asettaa takaisin paikoilleen itse tai pyytää läheistä auttamaan hampaan asettamisessa. Hampaan paikoilleen asettamisen jälkeen on syytä ottaa heti yhteyttä hammaslääkäripäivystykseen. Kokonaan irronnut hammas, jota ei saada asetettua takaisin paikoilleen pidetään kuljetuksen ajan kosteana esimerkiksi maitoon tai veteen upotettuna. Irronneen hampaan hoito jatkuu aina hammaslääkärissä.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Tätä oiretta ei voi hoitaa kotona.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman hammashoitolasi hammaslääkäripäivystykseen tai jos hammashoitolasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • hammas on irronnut, siirtynyt tai lohjennut tapaturman seurauksena.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • sinulla on samanaikainen kasvovamma, mihin liittyy runsasta verenvuotoa.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3