Päivystyshelppi

Epäsäännöllinen sydämen syke

Rinnassa tuntuvat sydämen hetkittäiset muljahtelut ovat yleensä harmittomia ja niitä esiintyy lähes jokaisella jossain vaiheessa elämää. Rytmihäiriössä sydämen syke kiihtyy tai hidastuu epätarkoituksenmukaisesti tai syke muuttuu epätasaiseksi. Omaa sydämen sykettä voi tunnustella itse ranteesta.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Epäsäännöllistä sykettä voi hoitaa kotona, mikäli on todettu harmiton lisälyöntitaipumus tai eteisvärinä johon on linjattu sykkeenhallinta ja syke levossa maltillinen alle 90/min.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • sydämen syke tuntuu normaalia hitaammalta, nopeammalta tai epätasaiselta.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • normaalista poikkeavan sydämen sykkeen lisäksi oireena on äkillistä rintakipua, hengenahdistusta, voimattomuutta, pyörrytystä tai tajunnan häiriöitä

  • vointisi on huono ja syke huomattavan korkea yli 150/min levossa.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3