Päivystyshelppi

Ulkosynnyttimien kutina ja kipu

Ulkosynnyttimien kutina on yleinen oire ja tavallisin oireen aiheuttaja on limakalvojen kuivuminen. Toinen yleinen kutinaa aiheuttava vaiva on emättimen hiivatulehdus, jonka voi tunnistaa oireiden perusteella. Kutinaa voi aiheuttaa myös emättimen limakalvoilla olevien solujen hajoaminen (sytolyysi) emättimen happamuuden laskiessa. Solujen hajoaminen on normaalia, mutta hapan emätinerite voi aiheuttaa oireita ulkosynnyttimiin. Ulkosynnyttimien kostea ja hautova ympäristö sekä limakalvojen suuri läpäisykyky altistavat erilaisille ärsytysoireille. Tavallista on, että kutinaoireen lisäksi limakalvoilla on ärsytystä ja kirvelyä.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Ulkosynnyttimien kutinaa, ärsytystä ja kirvelyä voi hoitaa itse apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet hiivatulehduksen itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • sukuelinten alueen oireiden lisäksi alavatsalla on kipua

  • yleisvointi on heikentynyt tai kutinaan liittyy muita oireita kuten kuumetta

  • emättimestä tuleva vuoto on pahan hajuista.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Ulkosynnyttimien kutina ei ole henkeä uhkaava oire.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3