Päivystyshelppi

Emätinkipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on emätinkipua

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Omaan terveyskeskukseen on hyvä olla yhteydessä myöhemmin, jos

  • emätinkipu hankaloittaa normaalia elämää eikä itsehoidosta ole riittävästi apua

Emätinkouristuksesta kärsivän kannattaa aina kääntyä lähiviikkojen tai -kuukausien kuluessa sekä gynekologin että seksuaalisten toimintahäiriöiden hoitoon erikoistuneiden psykoterapeuttien tai seksologien puoleen. Sukupuolikumppanin osallistuminen hoitoon edesauttaa hoitoa olennaisella tavalla. Jos emätinkipuun liittyy tulehduksen oireita: alavatsakipua, lisääntynyttä valkovuotoa, jossa on hajua sekä kutinaa tai kirvelyä, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen tai kysyä apteekin henkilökunnalta hiivatulehduksen itsehoitolääkkeistä. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu muutoksia huonompaan, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hiivatulehduksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Emätinkouristukselle on ominaista emättimen alaosaa ympäröivien lantionpohjan lihasten tahaton kouristus, kun emättimeen työnnetään sormi, penis, tamponi, gynekologisessa tutkimuksessa käytettävä tähystin tai mikä tahansa muu esine. Emätintä ympäröivien lihasten supistumisen aste vaihtelee lievästä hyvin voimakkaaseen krampinomaiseen kouristukseen.

Emätinkouristus voi olla hoidettavissa olevasta gynekologisesta sairaudesta johtuvaa tai sen taustalla voi olla seksuaalinen toimintahäiriö. Usein emätinkouristelun syy jää epäselväksi.

Emättimen hiivatulehdukseen liittyy myös muita oireita kuin kipu. Tulehduksen merkkejä ovat lisääntynyt valkovuoto, kutina, kirvely tai valkovuodon haju. Hiivatulehdukseen ei yleensä liity kuumetta, alavatsakipua tai virtsaamisvaikeutta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2