Päivystyshelppi

Auringonpistos ja ylilämpöisyys

Auringonpistos on lievempi muoto ylilämpöisyyden tilasta, joka johtuu päähän kohdistuneesta liiallisesta lämpösäteilystä. Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky, huimaus, ärtymys ja pahoinvointi. Kehon lämpötilan noustessa 39-40 asteen korkeudelle on oireina usein pahoinvointi ja yleisesti heikko olo. Tilanne on erittäin vakava, jos henkilö on sekava, pahoinvoiva, ripuloi, iho on kuiva ja hien ja virtsan tulo loppuvat. Liiallinen kehon lämpötilan nousu voi johtaa tajunnan menetykseen. Ylilämpöisyys voi johtua myös saunomisesta tai pitkästä urheilusuorituksesta.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Lieviä auringonpistoksesta johtuvia oireita voi hoitaa itse lepäämällä ja juomalla runsaasti nestettä. Tarkemmat ohjeet auringonpistoksen itsehoitoon löydät kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos  

  • yleisvointi heikkenee nopeasti auringossa ja lämpimässä oleskelun aikana tai jälkeen

  • ​hikoilu ja/tai virtsantulo vähenee huomattavasti.

Yhteydenotto muissa tapauksissa  

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi. 

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos auringossa tai lämpimässä oleskelun aikana tai jälkeen oireina on 

  • tajunnantason häiriöitä

  • voimakasta uupumista tai sekavuutta

  • tajuttomuus- kouristuskohtaus.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3