Päivystyshelppi

Alhainen verensokeri diabeetikolla

Diabeetikon verensokeri on alhainen, kun mittaustulos on alle 4 mmol/l. Verensokerin laskusta aiheutuvia oireita ovat nälkä, hikoilu, huimaus, heikotus, tärisytys, päänsärky, silmien sumeneminen, poissaoleva olo, mielialan vaihtelut ja kasvojen kalpeus. Kun verensokeri laskee liian alas, menettää henkilö tajuntansa. Matala verensokeri tulee korjata mahdollisimman nopeasti syömällä sokeripitoista ruokaa.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Diabeetikon lievästi laskenutta verensokeria (3.0-3.9 mmol/l) voi hoitaa itse juomalla sokeripitoista mehua tai syömällä sokeripitoista ruokaa esimerkiksi suklaapatukan.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • verensokeri ei nouse normaaleihin lukemiin syömisen jälkeen

  • verensokeri laskee päivän aikana toistuvasti normaalien lukemien alle

  • insuliinia on pistetty vahingossa liian suuri annos.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa (esimerkiksi diabeetikon tilanteen tarkempi arviointi) voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • henkilön tajunnan taso ja toimintakyky on heikentynyt niin, että hän tarvitsee verensokerin korjaamiseen ulkopuolista apua

  • henkilö ei herää voimakkaaseen puhutteluun tai ravisteluun.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3