Päivystyshelppi

Alavatsakipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on alavatsakipuja

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Alavatsakivun syyt ovat moninaisia, joten voi olla tarpeen, että tilanne arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta päivystyksessä. Umpilisäkkeentulehduksen poissulkemiseksi tarvitaan usein tutkimuksia lääkärin vastaanotolla. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Alavatsakivun taustalla voi olla suolistoperäinen syy, kuten esimerkiksi umpilisäketulehdus. Tyypillinen umpilisäkkeen tulehdus alkaa yleisenä vatsakipuna, joka muutamien tuntien aikana paikallistuu oikealle alavatsalle.

Kipu usein pahenee yskiessä ja tavallisesti hiljalleen voimistuu. Usein esiintyy pahoinvointia ja oksennuksia, joskus myös ripulia. Vilutusta ja kohtalaista kuumetta voi myös esiintyä.

Alavatsakipu voi aiheutua myös ummetuksesta tai virtsa- ja sukuelinperäisistä syistä. Alavatsakivun ilmaantuessa onkin hyvä kiinnittää huomioita siihen, onko suoli toiminut normaalisti tai onko virtsaamiseen liittynyt ongelmia, kuten esimerkiksi tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä virtsatessa tai onko virtsaputkesta tullut vuotoa. Oireiden taustalla voi olla esimerkiksi virtsatieinfektio tai sukupuolitauti. Naisilla myös endometrioosi voi aiheuttaa alavatsakipuja.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2