Päivystyshelppi

Peräaukon oireet

Peräaukon kutina on yleinen vaiva, ja usein vaivan aiheuttajasta jää epäselväksi. Kutinan lisäksi yleisiä oireita peräaukon seudussa ovat kipu ja lievä kirvely. Peräaukon kutinaa voivat aiheuttaa erilaiset ihosairaudet, tulehdukset, peräaukon haavauma, peräpukamat tai kihomadot. Puutteellinen peräaukon hygienia voi pahentaa oireita, mutta myös liiallinen pesu kuivattaa ihoa ja aiheuttaa kutinaa. Myös mausteinen ruoka voi aiheuttaa peräaukon kutinaa, kun ruoka kulkeutuu ruuansulatuskanavan läpi. Omaolo oirearvion avulla voit arvioida peräaukon seudun oirettasi tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Peräaukon kutinaa ja kirvelyä voi hoitaa itse apteekista saatavilla valmisteilla. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet peräaukon kutinaa aiheuttavan kihomatotartunnan itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi sen ollessa auki, jos

  • peräaukon seudussa on haavaumia, ihottumaa tai tulehdukseen viittavia oireita, kuten punoitusta ja peräaukon ympäristön ihon arkuutta

  • peräaukon kutina haittaa normaalia elämää

  • kihomatotartunta ei parane itsehoidolla

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Peräaukon kutina ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3