Päivystyshelppi

Silmän salamointi

Salamointi on näköhäiriö, joka esiintyy erityisesti näkökentän laidoilla. Vain toisessa silmässä esiintyvä silmän salamointi voi kertoa harmittomasta silmän lasiaisen irtaumasta. Mikäli salamointia on molemmissa silmissä, niin silloin oire viittaa migreeniin.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Migreeniä sairastava henkilö voi helpottaa päänsärkyä ja molempien silmien näköhäiriötä apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Migreenin itsehoitoon kuuluu kohtaukselle altistavien tekijöiden välttäminen.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • näkökenttään uutena oireena tulee tiivistymiä, roskia, samentumia tai langanpätkiä ja/tai salamointia tai valonvälkettä

  • salamoinnin lisäksi näkökentässä on nokisadetta eli lukematon määrä tummia pisteitä

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Silmän salamointi ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3