Päivystyshelppi

Roska silmässä

Silmän pinnan roskat ovat yleisiä varsinkin niillä, jotka työskentelevät pölyisissä ympäristöissä. Erilaiset metallityötehtävät kuten kulmahiontalaikan käyttö voivat altistaa silmän vierasesineille. Roskan tunne, silmän kipu, valonarkuus sekä runsas vetistys ovat tyypillisiä oireita, kun silmässä on roska. Kipu paikantuu usein yläluomen alle, silmä voi punoittaa ja silmäluomet voivat olla ärsytyksen vuoksi turvonneet. Silmän näkö voi olla sumentunut, jos roska on sarveiskalvon keskeisellä alueella.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Silmässä olevaa roskaa voi yrittää poistaa itse huuhtelemalla silmää vedellä ja kääntämällä luomea. Silmän pinnalla näkyvää roskaa voi koettaa poistaa varovasti pumpulipuikon tai oman puhtaan sormen avulla. Tarkemmat ohjeet roskan poistamiseen silmästä löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • silmään joutunutta roskaa ei saa poistettua itse

  • silmään joutuneen roskan epäillään olevan metallia

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Roska silmässä ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3