Päivystyshelppi

Närästys

Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Useimmiten polte tuntuu rintalastan alaosan tienoilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen. Omaolo oirearvion avulla voit arvioida närästystäsi tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Närästystä voi hoitaa itse apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet närästyksen itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • närästystä esiintyy ensimmäistä kertaa ja ikää on yli 50 v.

  • närästysoire alkaa fyysisessä rasituksessa

  • närästyksen lisäksi oireena on vatsakipua, pahoinvointia tai oksentelua

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • närästysoireet ovat voimakkaat ja jatkuva kipu säteilee selkään tai yläraajoihin. Äkillinen närästykseltä tuntuva oire voi olla myös merkki sydäntapahtumasta.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3