Päivystyshelppi

Yskä

Yskä ei ole itsenäinen sairaus vaan oire jostakin sairaudesta. Koska yskä on flunssan yleinen oire, sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä muutamassa viikossa, mutta se voi kestää myös pidempään. Jos yskä vaivaa pidempään kuin 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Omaolo oirearvion avulla voit arvioida yskääsi tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Hengitystietulehdukseen eli flunssaan liittyvää yskää voi hoitaa itse lepäämällä, juomalla runsaasti ja apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • yskään liittyy yli 38 asteen kuume, hengenahdistusta tai yleisvoinnin heikkeneminen

  • kuume (yli 38,0 astetta) jatkuu paria päivää pidemmälle, hengitys muuttuu raskaaksi tai tekee kipeää tai yskökset ovat verisiä

  • lähipiirissä on lähikuukausina tuberkuloosiin sairastunnut henkilö

  • yskän paranemisvaiheen aikana oireet pahenevat tai nousee kuume.

Yhteydenotto muissa tapauksissa:

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • yskä johtuu hengitysteissä olevasta vierasesineestä

  • yskän lisäksi on voimakasta hengenahdistusta.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3