Päivystyshelppi

Hengitystietulehdus (flunssa)

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on hengitystietulehduksen oireita

Oireita voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Hengitystietulehduksen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen.Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi tarkemmin Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on hengitystietulehduksen oirein alkanut tauti, johon liittyy korkea kuume ja voimakas uupumus
  • hengittäminen on selvästi raskasta

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hengitystietulehdusta aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset (yli puolet taudeista). Tauti alkaa tyypillisesti kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä ja myöhemmin tulee nuha ja yskä. Suurin osa potilaista jatkaa päivittäisiä toimintojaan, vaikka yleiskunto onkin jonkin verran heikentynyt. Tavallisimpia hengitystietulehduksen oireita ovat akuutti nenän tukkoisuus ja nuha, kurkkukipu sekä yskä.

Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10–20 miljoonaa hengitystietulehdusta. Kolmasosa perusterveydenhuollon päivystyskäynneistä, runsas kaksi miljoonaa vuodessa, tehdään infektion takia, ja näistä neljä viidestä on hengitystietulehduksia.

Hengitystietulehdus voidaan yleensä todeta (diagnosoida) pelkkien oireiden perusteella. Tavallisessa nuhakuumeessa eli flunssassa antibiooteista ei ole lainkaan hyötyä. Flunssan hoitoon ei ole paranemista jouduttavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää lääkkein. Oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä (esimerkiksi ibuprofeenilla) tai kuumetta alentavilla kipulääkkeillä (esimerkiksi parasetamolilla). Nenää avaavia suihkeita voi myös käyttää, sillä ne saattavat helpottaa hengitystä.

Ruumiillista ponnistelua tulee varoa, jotta vältettäisiin mahdollisten komplikaatioiden kehittyminen. Kevyt liikkeellä olo ja puuhailu eivät ole haitaksi. Kuntoiluliikunta on turvallista aloittaa voimien rajoissa silloin, kun yleisoireet (kuume ja yleiset säryt) ovat ohi. Tämä tarkoittaa yleensä 3–5 päivän taukoa.

Hengitystietulehdusta voi ehkäistä pesemällä käsiä flunssa-aikana tavallista useammin, erityisesti kun on ollut kontaktissa ihmisiin. Nuhaisena kättelyä kannattaa välttää. Mikään lääke tai muu valmiste ei ole tutkimuksissa osoittautunut erityisen tehokkaaksi ehkäisyssä. Eniten on tutkittu C-vitamiinia ja sinkkiä, ja ne näyttävät suojaavan vähän.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2