Päivystyshelppi

Allergiset silmäoireet

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on allergisia silmäoireita

Oireita voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Allergisten silmäoireiden vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.

Apteekista voi ostaa ilman lääkemääräystä antihistamiinitabletteja, jotka yleensä helpottavat oireita. Sen lisäksi voidaan käyttää antihistamiinitippoja tai allergian hoitoon tarkoitettuja silmätippoja. Apteekkihenkilöstö neuvoo oikean tuotteen valinnassa. Silmien hankaamista pitää välttää, sillä se voi aiheuttaa silmätulehduksen. Tulehtunut silmä rähmii, vetistää ja punoittaa. Silmässä voi olla roskan tunne ja kutinaa. Myös silmäluomet voivat turvota. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Allergiset silmäoireet itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • näkökykysi on huonontunut tai silmän alueella tuntuu kipua
  • oireet eivät helpota itsehoidosta huolimatta muutamassa päivässä
  • silmiin ilmaantuu tulehduksen oireita (silmä rähmii tai punoittaa)

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen 1-3 vuorokauden kuluessa.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Silmän sidekalvontulehdus on allergisista silmäoireista tavallisin. Se johtuu ympäristön allergeeneista, kuten siitepölyistä, eläinpölyistä, pölypunkeista tai homeitiöistä, olipa se sitten kausiluonteista tai ympärivuotista.

Osa allergioista johtuu kosmetiikasta, nikkelistä tai paikallisesti käytettävistä silmälääkkeistä. Allergiset silmäoireet ovat yhteydessä myös atopiaan.

Lievissä tulehduksissa näkö on yleensä normaali. Tavoitteena on, että tulehdus rauhoitetaan jo varhaisessa vaiheessa ja näköä uhkaavat ja kuivasilmäisyyttä aiheuttavat lisäongelmat estetään.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2