Päivystyshelppi

Ylävatsakipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • ylävatsakipu on alkanut äkillisesti

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Ylävatsakivun ollessa tuttu vaiva, voi oireita seurata ja hoitaa kotona aiemmin terveydenhuollon ammattilaiselta saatujen ohjeiden mukaisesti.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • ylävatsakipu alkaa äkillisesti eikä liity ruokailuun tai siihen liittyy muita oireita kuten rintakipua tai hengenahdistusta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Refluksitaudissa hapokasta mahansisältöä nousee takaisinpäin aina kurkkuun tai suuhun saakka aiheuttaen närästystä, äänen käheyttä ja polttelun tunnetta ylävatsalla tai rintalastan takana. Refluksitautia on enemmän tupakoitsijoilla ja ylipainoisilla henkilöillä. Hoitona käytetään mm. vatsan happojen eritystä vähentävää lääkitystä.

Mahahaavan taustalta voi löytyä mahalaukun helikobakteeri infektio tai runsas tulehduskipulääkkeiden (NSAID) käyttö. Helikobakteerin häätöhoito, ja NSAID lääkkeiden käytön lopetus helpottaa useilla henkilöillä ylävatsaoireita. Äkillisen voimakkaan vatsakivun syy voi joskus olla vatsaontelon ulkopuolella. Esimerkiksi sydämen alaseinämän alueen sydäninfarkti voi tuntua ylävatsan ja palleanseudun äkisti alkavana puristavana kipuna.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2