Päivystyshelppi

Verta virtsassa

Kotioloissa verivirtsaisuuden huomaa selkeästi punaiseksi muuttuneesta virtsan väristä. Silmin nähden havaittavia määriä verta voi virtsaan tulla esimerkiksi virtsateiden tai munuaisten tulehduksesta tai virtsateihin kohdistuneesta vammasta. Käytössä olevat veren hyytymistä estävät lääkitykset, solunsalpaajahoito tai verenvuototauti voivat aiheuttaa verivirtsaisuutta. Miehillä verivirtsaisuuden syy voi johtua eturauhasen liikakasvusta, kun taas naisen tavallisin syy verivirtsaisuudelle on virtsateiden tulehdus. Nainen voi Omaolo oirearvion avulla arvioida virtsatietulehdusta tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Tätä oiretta ei voi hoitaa kotona.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • virtsassa on verta tai verihyytymiä

  • virtsaaminen ei onnistu lainkaan

Yhteydenotto muissa tapauksissa:

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • virtsassa on verta tai hyytymiä ja yleisvointi on heikko

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3