Päivystyshelppi

Ummetus

Tavallisimpia ummetuksen syitä ovat elämäntavat, joihin liittyy riittämätön kuitujen ja nesteiden saanti sekä liikunnan puute. Ummetusta voi aiheuttaa myös lääkitykset, sairaudet sekä kehon rakenteelliset syyt. Ihmisen suoli tyhjenee 8-72 tunnin välein. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin, kun kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useina kertoina vaikeaa.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Ummetusta voi hoitaa itse ruokavaliolla, riittävällä nesteytyksellä, liikunnalla ja apteekista ilman reseptiä saatavilla ummetuslääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • ummetukseen liittyy veriulosteita

  • ummetukseen liittyy vatsakipua tai kipua ulostamisen aikana

  • ummetus on kestänyt yli 5 vrk 

Yhteydenotto muissa tapauksissa:

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Ummetus ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3