Päivystyshelppi

Suonenveto eli lihaskouristus

Suonenvedossa lihas tai lihasryhmä supistuu äkillisesti. Näitä supistuksia kutsutaan usein lihaskrampeiksi tai lihaskouristuksiksi. Suonenvetoja voi ilmaantua väsyneeseen lihakseen rasituksen aikana tai sen jälkeen ja kipu tuntuu kramppina lihaksen kohdalla. Yleisimmin suonenveto esiintyy alaraajoissa, mutta sitä voi esiintyä myös yläraajoissa ja vartalolla. Usein lihas palautuu ennalleen melko nopeasti. Jos suonenveto on erityisen voimakas, voi lihas olla pitkään arka (useita tunteja), mutta palautuu tämän jälkeen ennalleen.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Suonenvetoa eli lihaskouristusta voi hoitaa itse lihasta kevyesti hieromalla ja venyttämällä.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • lihaksen voima on heikentynyt

  • kipu tuntuu kovalta

  • lihaksessa on selkeä kuoppa

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Suonenveto eli lihaskouristus ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3