Päivystyshelppi

Pään vamma ja aivotärähdys

Päähän kohdistuneen iskun tavallinen seuraus on aivotärähdys. Aivotärähdys on lieväasteinen aivojen toimintahäiriö, johon ei liity tajuttomuutta. Lievän aivotärähdyksen oireita voi olla päänsärky, pahoinvointi, huimaus, muistin epävarmuus ja väsymys. Vakavampi vamma on kyseessä silloin, kun päähän kohdistuneen iskun seurauksena ilmaantuu sekavuutta tai tajunnan tason häiriöitä. Päähän kohdistuneen iskun seurauksena voi syntyä myös haava. Runsaan verenkierron vuoksi pään alueen haavat voivat vuotaa runsaasti, vaikka itse haava ei olisikaan suuri.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Pinnallista pään alueen haavaa tai ruhjetta ilman muita oireita voi hoitaa itse puhdistamalla haavan ja peittämällä sen puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet haavan itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • päähän on kohdistunut voimakas isku

  • päänalueen haava ei ole pinnallinen

  • päähän kohdistuneen iskun jälkeen ilmaantuu vähäisiä aivotärähdyksen oireita (päänsärky, pahoinvointi, huimaus, muistin epävarmuus ja väsymys)

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • päähän kohdistuneen iskun jälkeen oireena on tajunnan tason häiriöitä tai tajuttomuus

  • päähän kohdistuneen iskun jälkeen ilmaantuu voimakkaita aivotärähdyksen oireita (päänsärky, pahoinvointi, huimaus, muistin epävarmuus ja väsymys)

  • päähän kohdistuneen iskun jälkeen korvasta vuotaa verta tai nestettä

  • pään alueen haava vuotaa runsaasti eikä vuoto tyrehdy painamalla

  • päähän kohdistuneen iskun jälkeen oireena on tuntopuutoksia tai halvausoireita jossain kehon osassa

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3