Päivystyshelppi

Posken kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on posken kipua

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Kolmoishermosäryn hoitoon ei tunneta ennaltaehkäiseviä toimia. Kipua hoidetaan tarvittaessa lääkkeillä.

Sylkikiven aiheuttamaa oireilua voi yrittää vähentää lypsämällä eli painamalla rauhasta ihon päältä suuhun päin suuntautuvilla napakoilla painalluksilla, jolloin syljen eritys lisääntyy. Sitruuna tai muu hapan ruoka lisää myös syljeneritystä ja saattaa auttaa siten kivien poistumista. Tulehduskipulääkkeistä voi olla apua.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kolmoishermosäryssä esiintyy ajoittaisia lyhyitä, sähköiskumaisia kipuja toisella puolen kasvoja yhden tai kahden hermohaaran alueella. Suurin osa kiputiloista paikantuu toisen (yläleuka ja poskien seutu) tai kolmannen haaran (alaleuka) alueelle.

Kipu voi aiheutua kasvojen ihon koskettamisesta, hampaiden pesusta tai syömisestä. Lisäksi kasvoille osuva kylmä tuuli ja viima voivat laukaista sen. Kipu tulee lyhyinä tikutteluina tai ”sähköiskuina”, jotka kestävät muutamasta sekunnista kahteen minuuttiin. Pahimmillaan kipu voi estää kasvojen tai hampaiden pesun tai puhumisen, joskus jopa syömisen. Kipuvaiheen kesto vaihtelee yhdestä päivästä useisiin kuukausiin, useimmiten kesto on muutamia viikkoja. Suurimmalla osalla kipuvaihe uusiutuu muutaman kerran vuoden sisällä, mutta on välillä poissa pitkiä aikoja. Lääkehoito on kolmoishermosäryn ensisijainen hoitomuoto. Kipua voidaan tehokkaasti lievittää lääkkeillä ja niillä saadaan suurin osa särystä kärsivistä melko nopeasti kivuttomiksi. Kolmoishermosärky voi lievittyä myös itsestään.

Sylkikivet aiheuttavat oireita, kun kivi tukkii sylkitiehyen, eikä sylki pääse valumaan suuhun. Tällöin ylimääräinen sylki pakkautuu sylkirauhaseen, joka turpoaa ja usein myös kipeytyy. Oireet liittyvät useimmiten ruokailuun. Kiven sijainnista riippuen kipu ja turvotus esiintyvät joko leukakulman alla (leuanalussylkirauhanen) tai poskella korvan edessä tai leukakulman yläpuolella (korvasylkirauhanen).

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2