Polven vamma
Yleinen polven vamma on venähdys, joka syntyy kun keho kääntyy paikallaan olevan jalan varassa. Kiertoliikkeessä hankalimmat vammat syntyvät polven ollessa kuormittuneena, jolloin polven ristisiteet tai nivelkierukat voivat vammautua. Polvilumpio voi myös murtua suoraan polveen kohdistuneen iskun tai voimakkaan repäisyn seurauksena. Polven vamman oireita ovat kipu, turvotus ja erilaiset liikerajoitukset.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet loukannut polveasi
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.
Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:
- Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
- Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside
- Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.
Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.
Polven nivelsidevammat hoidetaan vamman luonteen mukaisesti. Mikäli polvi liikkuu sivusuunnassa merkittävästi, ovat myös ristisiteet mahdollisesti vammautuneet.
Polvilumpion sijoiltaanmeno paranee yleensä hyvin. Polven reilu turvotus voi kuitenkin vaatia polvilumpion tyhjentämistä terveydenhuollon ammattilaisen toimesta, mutta sen jälkeen riittää tukisidos 1-3 viikon ajan. Leikkaushoitoa tarvitaan, jos sijoiltaanmenoon liittyy luiden vaurioita tai polvilumpion sijoiltaanmeno on toistuvaa.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun polvikipu-oirearvion avulla.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- olet loukannut polveasi etkä pääse ylös tai pysty liikkumaan omin avuin
- polvessa on avomurtuma (luu näkyy)
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Nivelsidevamma aiheuttaa polveen turvotusta ja kipua. Turvotuksen laskettua polvi voi tuntua epävarmalta ja se tuntuu pettävän alta pois varatessa.
Ristisidevamma on kiertoliikevamma, joka voi syntyä esimerkiksi epäonnistuneen alastulon seurauksena urheillessa. Eturistisidevamma on tavallisempi kuin takaristisiteen vamma. Oireena on polven turpoaminen, kipu ja polven ”lonksuminen” etenkin suunnanvaihdokseen liittyen.
Polvilumpio voi mennä sijoiltaan ilman, että polven muut rakenteet vaurioituvat. Tyypillinen vammamekanismi on polven kääntyminen sisäänpäin nivelen ollessa koukistuneena. Lumpio voi mennä paikoilleen itsestään polvea suoristettaessa. Vamma aiheuttaa kuitenkin turvotuksen polveen sekä lumpion sisäsyrjällä tuntuu kipua.
Murtuman oireet ovat samanlaiset kuin muissakin polven vammoissa: kipu, turvotus ja liikerajoitukset.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: