Päivystyshelppi

Olkapään kipu

Olkapäähän kohdistunut isku voi aiheuttaa kipua olkapäähän tai olkavarteen. Tapaturman seurauksena olkapäähän voi tulla haava, olkapään lihakset tai nivelsiteet voivat venähtää tai katketa, tai voimakas isku voi aiheuttaa luun murtuman. Tapaturman seurauksena olkanivel voi myös mennä pois sijoiltaan. Olkapää voi kipeytyä myös muutoin kuin tapaturman seurauksena. Silloin aiheuttajana on useimmiten rasitus, tulehdus, hermon puristus tai pinnetila, tai jokin muu lihas- tai jänneperäinen syy. Myös ongelmat verenkierrossa voivat aiheuttaa kipua mutta ne ovat harvinaisempia.

Omaolo oirearvion avulla voit arvioida olkapään kipuasi tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Rasituksesta tai lievästä vammasta johtuvaa olkapään kipua voi hoitaa itse lepäämällä, kylmä- tai lämpöhauteilla ja itselle sopivilla apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa. Pinnallista olkapään haavaa tai ruhjetta voi hoitaa itse puhdistamalla vamma-alueen ja peittämällä sen puhtailla sidoksilla. Tarkemmat ohjeet haavan itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • olkapään kipu on voimakasta tai alue on voimakkaasti turvoksissa

  • olkapään liike tai asento ei ole normaali

  • olkapään alueella on haava, joka ei ole pinnallinen

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • olkapäässä on avomurtuma (haavassa näkyy luuta) 

  • olkapää on pois paikoiltaan.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3